lørdag 11. september 2010

10 totalt unyttige fakta om Dublin! (i allefall meir eller mindre)


I dag har eg vore på skikkelig turistsightseeing med toetasjes grøn buss. Og då har eg lært ett og anna nytt, så her kjeme en liten fakta om Dublin del 2:

1. Dei promoterer veldig the leprechoun, som i følge soga er en liten mannlig alv som lagara gullmynter i bøtter ved enden av regnbogen. Ja, og så er det noko styr med at dersom du fangar han og held han opp ned etter føtene, så blir han ein firkløver..
somewhere under the rainbow..
2. Det irske politiet heiter Garde (dei skrive Garda på bilen, men guiden vår hadde ei lang utgreiing om dette her) Ein politimann heiter Garda, og kvinnelige politibetjenter vart før kalla Ben Garda, som kom frå det galiske ordet for kvinne. Men dette har dei etter påtrykk frå kvinner i politiet fjerna, dei vil nemlig ikkje forskjellsbehandles..

Garda/Garde/Ben Garda?

3. VIKTIG! Irane køyrer på feil side av veien! Dette betyr at sjåføren sitte på feil side av bilen!

Det vare er og blir feil!

4. MGM-løva er oppfostra i Dublin. - og om du lese den setninga, og forstår den, så kjeme du aldri til å glømme den ;)

5. Arthur Guinness og hans frue produserte den nette sum av 21 barn. I tillegg starta han då Guinness-bryggeriet.

En kan trenge noko å styrke seg på med 21 barn!
6. Det Naturhistoriske museet i Dublin blir på folkemunne kalla "The Dead Zoo". Og ligge vegg i vegg med parlamentbygget...


7. The Liffey er elva som deler Dublin i to. Dei seier at på sørsida bur snobben, mens på nordsida bur underklassen. Og einaste grunnen til at ei jente frå sørsida kan gifte seg med en fyr frå nordsida er at ho vil ha igjen veska si....

Nord til venstre, sør til høgre
8. På grunn av at det var skatt på vindu før i tida, så vart vindua mindre og mindre til lenger opp på huset
en kom...


9. The Spier, eller Spike, som den blir kalt på folkemunne skulle settes opp som et millenniumsmerke midt i O'Connell street. Den vart satt opp i januar 2003. Og den er 122 meter høg. I tilfelle den veltar er det viktig å vite kor fort du greier å springe 122 meter.

The Spear/Spike 
10. Sjøl om her er et wax-museum, så betyr det ikkje at det er verd inngangspengane..
Berre sjå kva dei har gjort med mine favorittar blant dei irske menn:

The Edge og Bono, med laaaangt hår!

Larry, heilt ulik seg sjøl!

Stakkars Adam!! 







3 kommentarer:

  1. Ser ut som U2 ikke er venner lenger, slik som The Edge gir Adam en rett høyre. Moro å se bildene, kjenner meg igjen :)

    SvarSlett
  2. Og det hjalp ikke akkurat at The Edge har et rimelig hatefullt blikk.. Stakkars Adam, først blir han "utestengt" i Simpsons, og så blir han framstilt som en som får en på tygga i voks-versjonen... Hva blir det neste??

    SvarSlett
  3. 11. Dublinerne liker konsonanter og putter gjerne ekstra ll'er innimellom.

    SvarSlett